20 Eylül 2010 Pazartesi

APPLE’DAN YENİ BAĞIMLILIK: IPAD


Apple yine yaptı yapacağını ve Iphone’dan sonra Ipad’le yeni bir teknolojik devrime daha imza attı. Tablet PC trendinin giderek arttığı şu günlerde farklı tasarımı ve sunduğu kolaylıklarla yepyeni bir ürün olan Ipad 3 Nisan’da Amerika’da satışa sunuldu. Bir Apple tutkunu, ipod touch bağımlısı olarak merakla beklediğim Ipad’i inceleme fırsatı edindim. Iphone’un A4 boyutunda olanını gözümüzde canlandırırsak, Ipad için “hormonlu iphone” yakıştırması yapmak pek de garip kaçmaz. Iphone kullanıcıları alışkanlıklarından olsa gerek avuçlarından taşan Ipad’le kendilerini küçülmüş hissedebilirler ama pc gözüyle baktığımızda ürünün aslında ne kadar küçük ve kullanışlı olduğu göze çarpacaktır.
Iphone veya Ipod Touch kullanan biri için Ipad’i kavramak çok vakit almayacaktır. Bu cihazlarda olduğu gibi Ipad de görselliği, multi touch kolaylığıyla webde gezinme zevki ve binlerce birbirinden farklı uygulamalarıyla diğer tablet pc’lerden farklılaşıyor. Iphone ve laptopın arasında, kullanıcıya en iyi web, email, fotoğraf, video, kitap, oyun deneyimi yaşatmak amacıyla tasarlanmış son derece dinamik bir cihaz. Bence bir iş bilgisayarı gibi değil de daha çok gençlere hitap eden, boş zamanı keyifle geçirmeyi sağlamaya yönelik üretilmiş ve ilk gününde 300 000 adet satılan kitle de bunu doğrulamakta.
Benim cihazda en beğendiğim özellik, video ve foto uygulamaları oldu. HD videoları desteklemesi, fotoğrafları sihirbaz misali yönlendirebilmek pek çok kullanıcıyı Apple’a bağlayan özelliklerden. Iphone’a kıyasla sanal klavyenin iki ele sığan boyutu da Iphone’da mesaj yazmaya çalışıp “bu benim parmağıma sığmıyor ama” serzenişini de sona erdiriyor. Ayrıca ibook uygulamasıyla da kitap okumak Ipad’de bambaşka bir tecrübe yaratıyor. Gerçek kitap okuma zevkini hiç bir elektronik cihazın vermesi beklenemez ama buna en yakınını Ipad verebilmekte diyebiliriz. Gerek ekran yapısı gerek sunduğu e-book pazarıyla, artan teknolojiyle doğru oranda azalan kitap okuma alışkanlığını yeniden kazandırması mümkün olabilir.
Ayrıca Ipad nisan sonunda çıkacak olan 3Gli versiyonuyla da mobil internetin tüm olanaklarını ayağınıza getiriyor. Ipad’i kişiselleştirip süslemek de sizin elinizde. 150 000i aşkın uygulama, MS Office uygulamalarına denk düşen iwork paketi, klavye aksesuavarı, kamera bağlantı kiti vb. aksesuarlar opsiyonel olarak kullanıcının ekleyip şekillendireceği şeyler arasında yer alıyor. Tabi bu eklentiler için ekstra bir harcama yapmak şart.
Tüm bunların yanı sıra Ipad’in de kusurları yok değil. Öncellikle en büyük hayal kırıklığı USB girişinin olmaması. Aktarımlarınızın yapılabilmesi için itunes yüklü bir bilgisayar ya da ek olarak satın alabileceğiniz kamera bağlantı kiti lazım. Ayrıca en çok tartışılan eksikliklerinden biri de flash desteklememesi. Malesef Ipad’de farmwillede tarlanızı ekip biçemeyeceksiniz. Ama öyle görünüyor ki pek çok web sitesinin Ipad’e uyumlu uygulamaları çıkacak ve flash gereksinimi bu şekilde kapatılacak. Aynı zamanda flash olmamasının pilin ömrüne kattığı zaman da yadsınmamalı. Bunun dışında multitasking özelliği olmadığı için de aynı anda iki uygulamayı kullanamıyorsunuz. Bütün bu kusurlara rağmen halen Ipad’in artıları eksilerine baskın gözüküyor ve biliyoruz ki Apple sürekli kendini geliştirdiğinden kusursuz versiyonu da çok yakında piyasaya çıkacaktır. Iphone’un da ilk başlarda aldığı olumsuz tepkileri düşünürsek şu anda bir fenomen olması ortaya koyuyor ki Apple bu işi biliyor ve dolayısıyla Ipad’in başarısı kaçınılmaz.
Gelelim bu baştan çıkarıcı cihazın bedeline. Amerika’da 16 GB’lığı 499$, 32 GB’lığı 599$, 64 GB’lık versiyonu ise 699$’a kadar çıkan ürünün Mayıs ayında Avrupa’da belli başlı ülkelerde piyasaya çıkması bekleniyor. Geçmişteki Apple ürünlerinin ülkemize gelme süresini göz önüne aldığımızda iPad’in en erken Haziran veya Temmuz ayında ülkemize geleceği tahmin ediliyor.
Bence Ipad, Tablet PC düşünenler için ideal bir seçim. Hatta sırf oyun oynayıp, video izlemek için bile sahip olmaya değer. Bir iphone kullanıcısı olan annemin pc ekranından parmaklarıyla fotoğraf büyültmeye çalışmasına zamanında çok gülmüştüm ama Apple insana teknolojide gülüncek birşey olmadığını gösteriyor resmen. Kim bilir belki Steve Jobs PC’i iphonela karıştıran ev hanımlarından yola çıkarak üretmiştir Ipadi. Şu an “yok artık o da olur mu?” diye birşey aklınızdan geçiriyorsanız bilin ki Apple şu an onun üzerinde çalışıyor.

Teknik Bilgiler
Ekran : 9.7 inch multi touch desteği bulunan LED
Ebatlar : 242.88mm x 189.7mm x 13.4mm
Ağırlık : 730 gram (3G+Wi-Fi)
Kablosuz Bağlantı : Wi-Fi, 3G ve Bluetooth
İşlemci : 1 GHz
Kapasite : 16GB, 32GB, ve 64GB olmak üzere üç farklı model
Lokasyon : Wi-Fi ve 3G destekli aGPS (Uydulardan yararlanılan GPS değil)
Sensör : Yerçekimi ve ışık sensörü
Pil: 10 saate yakın pil ömrü

http://www.magdergi.com/component/flippingbook/book/32-mag-online-mayis-2010/8-2010.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder